Kolejna odmiana pingwiniego guana

Nathan Myhrvold (bynajmniej nie jeden z autorów) z prezentacją publikacji w tle/ źródło wikipedia.org

Krótki follow-up poprzedniej notki. Jeśli wydaje się Wam, że poszukiwania kolonii pingwinów na Antarktydzie za pomocą śladów po kupie jest na granicy absurdu, rzućcie okiem na pracę opublikowaną przez dwóch niemieckich badaczy w 2003 roku w Polar Biology. Stworzyli oni model, na podstawie którego obliczyli ciśnienie wytwarzane przez pingwiny w czasie defekacji. Nie należy nie doceniać wagi tych badań: ponieważ pinwginy opisane w pracy (dwa gatunki: pinwgin Adeli, zwany też białookim, oraz pingwin maskowy) defekują nie ruszając się z gniazda, jest dla nich problemem o ogromnym znaczeniu to, czy guano jest wyrzucane na odpowiednią odległość.

Nathan Myhrvold (bynajmniej nie jeden z autorów) z prezentacją publikacji w tle/ źródło wikipedia.org
Nathan Myhrvold (bynajmniej nie jeden z autorów) z prezentacją publikacji w tle/ źródło wikipedia.org

Znaczenie tej pracy zostało zresztą docenione przez Marca Abrahamsa i otrzymało w 2005 roku Ig Nobla w dziedzinie fizyki.

„Pressures produced when penguins pooh—calculations on avian defaecation”, Victor Benno Meyer-Rochowand Jozsef Gal, Polar Biol. 27, 56-58 (31 Oct 2003)

1 Comment

  1. Mam dla Ciebie podobną ciekawostkę:
    Z tego co jest mi wiadomo (z pierwszej ręki) – w polskim systemie kształcenia lekarzy (w tym dentystów) nasi przyszli medycy obowiązkowo uczą się na pamięć (!) wartości różnych parametrów, w tym ciśnienia, związanych z defekacją człowieka.
    Chciałoby się zapytać po co dentyście taka wiedza?
    Czyżby chodziło sytuację uniknięcia … się z bólu przez pacjenta?

    Lubię

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s