Rafała wypiski z prasy

W tym tygodniu krótko o tym, że chorzy z chorobą Parkinsona jedzą chętniej czekoladę; o tym, że chorzy z chorobą Aspergera czasem potrafią rozpoznawać emocje oraz o tym, że małpy lubią ludzi, którzy je naśladują.
1. Grupa klinicystów niemieckich prześledziła zwyczaje żywieniowe licznej grupy pacjentów z chorobą Parkinsona pod kątem konsumpcji czekolady oraz innch nieczekoladowych słodyczy. Okazuje się, że chorzy na Parkinsona chętniej niż ludzie zdrowi sięgają po czekoladę (podczas gdy próby ślepe – czyli porównanie spożycia innych słodyczy między chorymi i zdrowymi badanymi – nie wykazały takich różnic). Efekt ten wydaje się też być niezależny od występowania innych chorób kojarzonych z większym spożyciem czekolady (dlaczego – to inna historia), takich jak cukrzyca i depresja. Powód tego – jakże dobrze znanemu wielu z nas – nawyku nie jest zbyt dobrze rozumiany, ale niemieccy badacze, mają kilka pomysłów na wytłumaczenie tego…
„Chocolate consumption is increased in Parkinson’s disease”, Martin Wolz, Alice Kaminsky, Matthias Löhle, Rainer Koch, Alexander Storch, Heinz Reichmann, J. Neurol. 256: 488-492; DOI: 10.1007/s00415-009-0118-9 (13 Mar 2009)
2. Syndrom Aspergera, to zespół zaburzeń rozwoju, będący formą łagodnego autyzmu. Podejrzewa się, że osoby z tym syndromem mają uszkodzone lub gorzej rozwinięte jądro migdałowate – część mózgu, w której przetwarzane są emocje. Stąd też mają się brać problemy z komunikacją i relacjami społecznymi w ogoólności, a z rozpoznawaniem emocji w szczególności. Ostatnie badania opublikowane w piśmie Science sugerują jednak, że chorzy poddani odpowiedniej stymulacji są w stanie nauczyć się mentalizacji – czyli rozpoznawania podstawowych emocji, pragnień czy wierzeń, umiejętności, która u ludzi zdrowych rozwija się już u niemowląt.
„Mindblind Eyes: An Absence of Spontaneous Theory of Mind in Asperger Syndrome”, Atsushi Senju, Victoria Southgate, Sarah White, Uta Frith, Science 325(5942): 883-885; DOI: 10.1126/science.1176170 (14 Aug 2009)
3. Wszyscy znamy zaraźliwą moc uśmiechu – uśmiechanie się do innych, nawet obcych ludzi, często jest odwzajemniane (jeśli jest usprawiedliwione, innymi słowy, jeśli uśmiechamy się szczerze. Szczękościsk szybko zostanie zdradzony przez język naszego ciała jako fałszywy). To tylko jeden przykład jakże częstego naśladowania innych, które jest zachowaniem powszechnym wśród ludzi i ma olbrzymie społeczne znaczenie. Okazuje się, że w ten sposób możemy też poprawić nasze relacje z kapucynkami. Małpy z tego gatunku najwyraźniej wolą ludzi, który je naśladują. Jeśli więc wasza kapucynka już Was nie kocha – przedrzeźniajcie ją!
„Capuchin Monkeys Display Affiliation Toward Humans Who Imitate Them”, Annika Paukner, Stephen J. Suomi, Elisabetta Visalberghi, Pier F. Ferrari, Science 325(5942): 880-883; DOI: 10.1126/science.1176269 (14 Aug 2009)W tym tygodniu krótko o tym, że chorzy z chorobą Parkinsona jedzą chętniej czekoladę; o tym, że chorzy z chorobą Aspergera czasem potrafią rozpoznawać emocje oraz o tym, że małpy lubią ludzi, którzy je naśladują.

W tym tygodniu krótko o tym, że chorzy z chorobą Parkinsona jedzą chętniej czekoladę; o tym, że chorzy z chorobą Aspergera czasem potrafią rozpoznawać emocje oraz o tym, że małpy lubią ludzi, którzy je naśladują.

1. Grupa klinicystów niemieckich prześledziła zwyczaje żywieniowe licznej grupy pacjentów z chorobą Parkinsona pod kątem konsumpcji czekolady oraz innch nieczekoladowych słodyczy. Okazuje się, że chorzy na Parkinsona chętniej niż ludzie zdrowi sięgają po czekoladę (podczas gdy próby ślepe – czyli porównanie spożycia innych słodyczy między chorymi i zdrowymi badanymi – nie wykazały takich różnic). Efekt ten wydaje się też być niezależny od występowania innych chorób kojarzonych z większym spożyciem czekolady (dlaczego – to inna historia), takich jak cukrzyca i depresja. Powód tego – jakże dobrze znanemu wielu z nas – nawyku nie jest zbyt dobrze rozumiany, ale niemieccy badacze, mają kilka pomysłów na wytłumaczenie tego…

„Chocolate consumption is increased in Parkinson’s disease”, Martin Wolz, Alice Kaminsky, Matthias Löhle, Rainer Koch, Alexander Storch, Heinz Reichmann, J. Neurol. 256: 488-492; DOI: 10.1007/s00415-009-0118-9 (13 Mar 2009)

2. Syndrom Aspergera, to zespół zaburzeń rozwoju, będący formą łagodnego autyzmu. Podejrzewa się, że osoby z tym syndromem mają uszkodzone lub gorzej rozwinięte jądro migdałowate – część mózgu, w której przetwarzane są emocje. Stąd też mają się brać problemy z komunikacją i relacjami społecznymi w ogólności, a z rozpoznawaniem emocji w szczególności. Ostatnie badania opublikowane w piśmie Science sugerują jednak, że chorzy poddani odpowiedniej stymulacji są w stanie nauczyć się mentalizacji – czyli rozpoznawania podstawowych emocji, pragnień czy wierzeń, umiejętności, która u ludzi zdrowych rozwija się już u niemowląt.

„Mindblind Eyes: An Absence of Spontaneous Theory of Mind in Asperger Syndrome”, Atsushi Senju, Victoria Southgate, Sarah White, Uta Frith, Science 325(5942): 883-885; DOI: 10.1126/science.1176170 (14 Aug 2009)

3. Wszyscy znamy zaraźliwą moc uśmiechu – uśmiechanie się do innych, nawet obcych ludzi, często jest odwzajemniane (jeśli jest usprawiedliwione, innymi słowy, jeśli uśmiechamy się szczerze. Szczękościsk szybko zostanie zdradzony przez język naszego ciała jako fałszywy). To tylko jeden przykład jakże częstego naśladowania innych, które jest zachowaniem powszechnym wśród ludzi i ma olbrzymie społeczne znaczenie. Okazuje się, że w ten sposób możemy też poprawić nasze relacje z kapucynkami. Małpy z tego gatunku najwyraźniej wolą ludzi, którzy je naśladują. Jeśli więc wasza kapucynka już Was nie kocha – przedrzeźniajcie ją!

„Capuchin Monkeys Display Affiliation Toward Humans Who Imitate Them”, Annika Paukner, Stephen J. Suomi, Elisabetta Visalberghi, Pier F. Ferrari, Science 325(5942): 880-883; DOI: 10.1126/science.1176269 (14 Aug 2009)

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to FurlAdd to Newsvine

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s