Molekuła Miesiąca – roślinny zabójca

Kłębian kątowaty (in. Jicama), jedna z roślin, z których otrzymuje się rotenon /www.wikipedia.org

Emmanuel Geoffroy był młodym francuskim podróżnikiem i botanikiem, który pod koniec XIX wieku odkrywał uroki Martyniki oraz Gujany Francuskiej, prowadząc jednocześnie badania naukowe, które zaowocowały opublikowaną pośmiertnie (Geoffroy zmarł od jakiegoś tropikalnego paskudztwa w wieku zaledwie 32 lat, w 1894 roku) rozprawą na temat roślin z rodzaju Robinia (obecnie nazwa zmieniona), których ekstrakt rdzenni mieszkańcy wykorzystywali do polowania na ryby.

Geoffroyowi udało się wyizolować z roślin związek, który nazwał nicouline. Dzisiaj wiemy, że substancją tą jest rotenon.

Rotenon uzyskuje się przemysłowo poprzez ekstrakcją z różnych tropikalnych roślin z rodzajów Lonchocarpus oraz Derris. Ten bezwonny związek stosuje się w licznych insektycydach, pestycydach oraz piscicydach (związkach do wybijania ryb). Wykorzystywany jest też w połowach ryb – rotenon jest wsypywany do wód, a potrute ryby wypływają na powierzchnię i są odławiane. Ponieważ rotenon nie jest zbyt dobrze wchłaniany w naszym przewodzie pokarmowym, spożywanie takich potrutych ryb jest względnie bezpieczne.

Rotenon działa poprzez zaburzanie funkcji łańcucha oddechowego w mitochondriach – hamuje on transfer elektronów z centrów żelazowo-siakowych kompleksu I na koenzym Q10.

Rotenon /www.wikipedia.org

Uważa się, że rotenon jest względnie bezpieczny dla ludzi – jedną z przyczyn jest wywoływanie odruchu wymiotnego po spożyciu, co zapobiega strawieniu większych jego dawek. Okazuje się jednak, że poza bezpośrednią toksycznością, rotenon może także powodować rozwój choroby Parkinsona.

W 2000 r. grupa badaczy amerykańskich opublikowała w Nature Neuroscience wyniki swoich badań, w trakcie których podawali rotenon szczurom, które po kilku tygodniach zaczęły wykazywać symptomy podobne do choroby Parkinsona. Jak podkreślają autorzy pracy, wyniki oznaczają, że zaburzenia jedynie w obrębie kompleksu I w mitochondrium mogą prowadzić do występowania anatomicznych, neurochemicznych i behawioralnych charakterystyk choroby Parkinsona. Nie znaczy to, że wywołują jednak tę chorobę. Potwierdzają także powszechne mniemanie, że stała ekspozycja na niewielkie nawet ilości toksyn może zwiększać ryzyka zapadnięcia na tę chorobę. Podobne badania zostały zaledwie kilka miesięcy temu opublikowan w piśmie PLoS ONE – tym razem jednak badacze pracowali z myszami. Otrzymane przez nich wyniki są zbieżne z wynikami poprzedniej grupy.

Cóż mogę dodać na koniec. Jak możecie, unikajcie wdychania, a tym bardziej spożywania pestycydów. To niezdrowe.

„Chronic systemic pesticide exposure reproduces features of Parkinson’s disease”, Ranjita Betarbet, Todd B. Sherer, Gillian MacKenzie, Monica Garcia-Osuna, Alexander V. Panov and J. Timothy Greenamyre, Nature Neuroscience 3(12): 1301-6; DOI: 10.1038/81834 (1 Dec 2000)

„Progression of Parkinson’s Disease Pathology Is Reproduced by Intragastric Administration of Rotenone in Mice”, Francisco Pan-Montojo, Oleg Anichtchik, Yanina Dening, Lilla Knels, Stefan Pursche, Roland Jung, Sandra Jackson, Gabriele Gille, Maria Grazia Spillantini, Heinz Reichmann, Richard H. W. Funk, PLoS ONE 5(1): e8762; DOI: 10.1371/journal.pone.0008762 (19 Jan 2010)

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to FurlAdd to Newsvine

Reklamy

2 Comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s