Z poradnika kryminalisty

Dzisiaj tylko mała porada dla kryminalistów-amatorów. Słyszeliście być może o tym, że ananas jadalny zawiera enzym, który, mówiąc krótko, może nas strawić (ogniem piekelnym. Znaczy – ananasowym). Dlatego nie zaleca się jedzenia zbyt dużych ilości świeżego ananasa na raz.

Enzymem tym jest bromelina. Jeden z mitów dotyczących bromeliny i ananasa głosi, że można z ich pomocą usunąć linie papilarne. Ha! – zakrzyknie zaraz domorosły gangster. – To rozwiązanie moich problemów.

Otóż nie – pomimo tego, że nawet zazwyczaj nieomylny Stephen Fry także podparł ten mit swoim autorytetem. Tom Scott (tzw. osobistość internetowa) przeprowadził ten eksperyment na sobie. Biedak, mógł sobie tego oszczędzić, gdyby wcześniej zerknął w gugla i szpernął za literaturą. A przebieg i wyniki doświadczenia możecie obejrzeć tu:

7 Comments

      1. Już chciałem zacząć litanię programów, które wyznaczają grafik telewizyjny – od Countryfile itd, ale to nie ma sensu. Kolega z Polski pytał mnie o komentarze dotyczące krzyża w Warszawie, to mu powiedziałem, że BBC ma głowę tylko do bzdur typu budżet czy bezrobocie. I chociaż Murdoch zamierza nadal zrobić skok na kasę z TV licence, to i tak produkcje dokumentalne BBC są chyba najlepsze na świecie. A programy satyryczne niepolityczne (są takie w Polsce?) też są świetne.

        Lubię

  1. Kiedyś czytałem w literaturze nienaukowej że dawnych czasach (II wojna światowa?) praczki miewały nieczytelne odciski – od ciągłego kontaktu rąk z silnie zasadowymi środkami piorącymi. Nie wiem czy permanentnie.

    Ciekawe, że mimo tej historii (i mimo że, jak podawały czytane przeze mnie w dzieciństwie podręczniki do pierwszej pomocy, oparzenia kwasami powodują martwicę suchą tkanek, a oparzenia zasadami martwicę rozpływną, więc chyba bardziej obiecującą), chyba więcej się słyszy o próbowaniu kwasów.
    http://www.boston.com/news/local/massachusetts/articles/2010/07/21/to_avoid_id_more_are_mutilating_fingerprints/

    Lubię

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s