Dieta – niewolnik naszego mikrobiomu

Hadza

O znaczeniu mikrobiomu – mikrobiologicznego ekosystemu – naszego układu pokarmowego pisałem już w przeszłości kilkakrotnie między innymi w kontekście tego, jak może on wpływać na otyłość (tu i tu), a także jak dobranie odpowiedniego jego składu może pomóc w leczeniu bardzo paskudnych zakażeń bakterią C.difficile. Skład flory bakteryjnej jelit wpływa na to, czy i jak tolerujemy laktozę, oraz jak dobrze nasz organizm radzi sobie z metabolizmem skrobi.

Ten olbrzymi wpływ na naszą dietę tego, jakie bakterie i w jakiej ilości występują w naszych jelitach, nie jest brany jednak pod uwagę (albo nawet gorzej: jest przeinaczany) przez zwolenników wielu różnych diet-cud, które mają zapewnić nam zdrowsze, dłuższe życie wolne od „nienaturalnych” produktów spożywczych. I co tam jeszcze.

Dlatego diety te w bardzo ciekawym świetle stawia badanie opublikowane dzisiaj w piśmie Nature Communications. Grupa badaczy ze Stanów Zjednoczonych oraz Peru postanowiła zbadać jelitowy mikrobiom w niewielkich ludzkich społecznościach, których byt opiera się na zbieractwie-łowiectwie. Byt, który, innymi słowy, wygląda tak, jak naszych przodków tysiące lat temu – ideał do którego aspirują osoby promujące tzw. dietę paleo (czyli: powinniśmy jeść jak nasi przodkowie, bo przecież byli niesamowicie zdrowi).

Do tej pory istniały tylko dwa badania sprawdzające, jak wygląda flora jelitowa ludzi na diecie „pre-industrialnej”, czyli nie zawierającej żadnego przetworzonego pożywienia, opartej zazwyczaj na lokalnych wyrobach itd. Jedno z nich dotyczyło grupy sześciolatków z Burkina Faso, drugie zaś lokalnych społeczności w Tanzanii. Zwłaszcza to drugie, prowadzone na członkach plemienia Hadza, pokazało, że ich jelita maja florę bardziej zróżnicowaną niż kontrolna grupa osób z Włoch (jako przykład kraju uprzemysłowionego), a także że skład tej flory sugeruje, że członkowie tego plemienia mogą łatwiej trawić produkty roślinne.

To powinno być wskazówką, w którą stronę zmierza opublikowane dzisiaj badanie. Badacze przyjrzeli się w nim trzem grupom. Żyjace w peruwiańskiej i brazylijskiej Amazonii plemię Matses reprezentowało społeczność łowców-zbieraczy. Andyjska społeczność Tunapuco służyła jako przykład kultury, której dieta oparta jest na rolnictwie tradycyjnym. Wreszcie grupa mieszkańców Oklahomy stała się kontrolną grupą reprezentującą dietę krajów przemysłowych.

Filogenetyczna różnorodność flory jelitowej trzech badanych populacji. /źródło: Obregon-Tito et al., Nat Comms 2015, 6:6505
Filogenetyczna różnorodność flory jelitowej trzech badanych populacji. /źródło: Obregon-Tito et al., Nat Comms 2015, 6:6505

Wyniki?

– Społeczności wiejskie (Matses i Tunapuco) mają znacznie bardziej różnorodną florę bakteryjną niż społeczność miejska.

– Skład flory różni się pomiędzy wszystkimi grupami.

– Wśród społeczności wiejskich udało się zidentyfikować bakterie do tej pory nieopisane, a także kilka szczepów bakterii Treponema (u członków plemienia Matses) – żadnej z tych bakterii nie znaleziono we florze jelitowej oklahomczyków.

Zwłaszcza odkrycie bakterii Treponema jest dość ciekawe: bakterie te zazwyczaj nie występują w naszej florze jelitowej, były jednak obecne we florze społeczności Hadza w poprzednim badaniu. Można je także znaleźć u innych naczelnych. Tutaj można więc zacząć interesujące spekulacje: jest bowiem możliwe, że bakterie te są bardzo pomocne w trawieniu jakiegoś składnika pra-starej diety – jeszcze z czasów, gdy ledwo różniliśmy się od naszych szympansich kuzynów – i to diety, która służyła nam bardzo długo, w zasadzie do momentu udomowienia człowieka (czyt. przerzucenia się na osiadły, rolniczy tryb życia).

Autorzy pracy dostarczają pośrednich (chociaż mocno poszlakowych) dowodów: okazuje się, że zidentyfikowane bakterie Treponema są bardzo podobne do gatunku z tej grupy, Treponema succinifaciens, który jest odpowiedzialny za metabolizm węglowodanów w jelitach świń. Sugerują też, że bakterie te mogą być niezwykle pomocne przy bogatej w błonnik diecie.

Innymi słowy: jeśli chcecie stosować dietę paleo, droga wolna. Może się jednak okazać, że niezbędnym składnikiem potrzebnym do tego, aby taka dieta była zdrowa, jest osoba z tej diety korzystająca – a ściślej: flora bakteryjna jelit tejże osoby. Samo zatem przerzucenie się na korzonki nic prawdopodobnie nie da, jeśli w naszych bebechach brakuje bakterii, które pomogłyby nam te korzonki przetrawić.

Przypisy:
ResearchBlogging.org1. Alexandra J. Obregon-Tito, Raul Y. Tito, Jessica Metcalf, Krithivasan Sankaranarayanan, Jose C. Clemente, Luke K. Ursell, Zhenjiang Zech Xu, Will Van Treuren, Rob Knight, Patrick M. Gaffney, Paul Spicer, Paul Lawson, Luis Marin-Reyes, Omar Trujillo-Villarroel, Morris Foster, Emilio Guija-Poma, Luzmila Troncoso-Corzo, Christina Warinner, Andrew T. Ozga, & Cecil M. Lewis (2015) Subsistence strategies in traditional societies distinguish gut microbiomes Nature Communications, 6:6505

2. Schnorr, S., Candela, M., Rampelli, S., Centanni, M., Consolandi, C., Basaglia, G., Turroni, S., Biagi, E., Peano, C., Severgnini, M., Fiori, J., Gotti, R., De Bellis, G., Luiselli, D., Brigidi, P., Mabulla, A., Marlowe, F., Henry, A., & Crittenden, A. (2014). Gut microbiome of the Hadza hunter-gatherers Nature Communications, 5 DOI: 10.1038/ncomms4654

1 Comment

  1. A dla mnie te wszystkie pojecia są nowością. Muszę jednak przyznać, że artykuł podesłała mi koleżanka wiedząć, że jestem na diecie od kilku tygodni. Nie wiem, czy sama najpierw go czytala, bo wydaje sie byc nie w jej stylu zupelnie. Ale milo, ze dala mi o nim znac, bo mnie sie zdeycdowanie spodobal i z pewnoscia bardzo mnie zaciekawil. Dobra lektura po dlugim, ciezkim dniu w pracy.

    Lubię

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s